Visit our social media channels

Skip to main content

Συνήθεις ερωτήσεις

Το Invisalign είναι ο σχεδόν αόρατος τρόπος να ευθειάσετε τα δόντια σας και να αποκτήσετε το χαμόγελο που πάντα ονειρευόσασταν. Με τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης σε υπολογιστή, το Invisalign απεικονίζει το πλήρες πλάνο θεραπείας σας, με βάση τη συνταγή που δίνει ο Ιατρός Invisalign που χρησιμοποιείτε, από την αρχική θέση των δοντιών σας έως την τελική επιθυμητή θέση. Στη συνέχεια, κατασκευάζεται ειδικά για εσάς – και ειδικά για τα δικά σας δόντια – μία σειρά από διαφανείς νάρθηκες που θα τα μετακινήσουν λίγο-λίγο. Θα φοράτε τον κάθε νάρθηκα για περίπου δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα τον αντικαθιστάτε με τον επόμενο στη σειρά, έτσι ώστε τα δόντια να μετακινούνται προοδευτικά προς την αναμενόμενη τελική θέση. Ο χρόνος της θεραπείας Invisalign θα προσδιοριστεί από τον Ιατρό Invisalign που χρησιμοποιείτε, με βάση τις ειδικές σας ανάγκες.

Οι νάρθηκες Invisalign είναι σχεδόν αόρατοι. Είναι δύσκολο για τους τρίτους να παρατηρήσουν ότι φοράτε αυτούς τους σχεδόν αόρατους νάρθηκες. Έτσι, η θεραπεία Invisalign ενσωματώνεται άψογα στον τρόπο της ζωής σας και τις καθημερινές σας επαφές με τους άλλους.

Οι νάρθηκες Invisalign είναι αφαιρούμενοι. Σε αντίθεση με τα μόνιμα μεταλλικά σιδεράκια, έχετε την ευελιξία να τρώτε και να πίνετε ό,τι θέλετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αφαιρώντας απλώς τους νάρθηκες. Μπορείτε επίσης να αφαιρείτε τους νάρθηκες για να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα όπως συνήθως. Έτσι διατηρείτε την αναπνοή σας δροσερή και διασφαλίζετε την καλή στοματική σας υγιεινή.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά, μόνιμα σιδεράκια, δεν υπάρχουν μεταλλικά στηρίγματα ή σύρματα. Αυτό σημαίνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δαπανάτε λιγότερο χρόνο στο ιατρείο του Ιατρού Invisalign για προσαρμογές.

Και τέλος, η μέθοδος Invisalign σάς δίνει τη δυνατότητα να βλέπετε τα εικονικά σας αποτελέσματα και το πλάνο θεραπείας που θα ακολουθήσετε προτού ξεκινήσετε τη θεραπεία, έτσι ώστε να δείτε πώς θα είναι τα δόντια σας όταν ολοκληρώσετε τη θεραπεία

Οι οδοντίατροι και οι ορθοδοντικοί χρησιμοποιούσαν ήδη με επιτυχία αφαιρούμενες συσκευές για πολλά χρόνια. Αλλά, με την εφαρμογή της τρισδιάστατης τεχνολογίας υπολογιστή της Align Technology και της μαζικής ατομικής προσαρμογής, το σύστημα Invisalign μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μεγάλου εύρους ασθενών που θέλουν να έχουν πιο ίσια δόντια. Το μοναδικό λογισμικό ClinCheck® δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να βλέπουν το πλάνο της θεραπείας τους από την αρχή ως το τέλος, ακόμα και πριν αρχίσει η θεραπεία.

Η Align Technology, Inc., η εταιρεία που κατασκευάζει το σύστημα Invisalign, ιδρύθηκε το 1997.

Το 1945, ο δρ. Χ. Ντ. Κίσλινγκ οραματίστηκε ότι, κάποια μέρα στο μέλλον, η σύγχρονη τεχνολογία θα έδινε τη δυνατότητα χρήσης μίας σειράς από εξαρτήματα τοποθέτησης των δοντιών που θα μπορούσαν να επιτύχουν το είδος των κινήσεων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη μίας πλήρους ορθοδοντικής θεραπείας. Η Align Technology έκανε αυτό το όραμα πραγματικότητα. Με τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας υπολογιστών, η Align Technology κατασκευάζει το σύστημα Invisalign, μία σειρά από ατομικά προσαρμοσμένους, διαφανείς νάρθηκες. Ο ασθενής φορά τον κάθε νάρθηκα με τη σειρά, προκειμένου να εξαναγκάσει τα δόντια στην επάνω και την κάτω γνάθο σε προοδευτικές μετακινήσεις.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Invisalign. Ο αριθμός των χαμόγελων Invisalign αυξάνεται καθημερινά.

Το Invisalign πωλείται σε περισσότερες από 45 χώρες. Διατίθεται με βάση ένα πρότυπο απευθείας διάθεσης στις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Ευρώπη, την Κίνα, την Ιαπωνία και τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού και μέσω διανομέων σε χώρες με μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική (EMEA) και τη Λατινική Αμερική. 

Όπως συμβαίνει και με τις άλλες ορθοδοντικές θεραπείες, το κόστος του συστήματος Invisalign εξαρτάται από την περιπλοκότητα του προβλήματός σας και την πορεία της θεραπείας σας. Ως γενικός κανόνας, το κόστος είναι συγκρίσιμο με το κόστος για τα παραδοσιακά, μόνιμα σιδεράκια. Και, αν και μόνον ένας ιατρός Invisalign έχει τη δυνατότητα να καθορίσει ακριβώς το κόστος, οι τιμές για τη θεραπεία με σύστημα Invisalign κυμαίνονται μεταξύ 3000 ευρώ και 4500 ευρώ. Ωστόσο, εάν απαιτείται μόνο περιορισμένη μετακίνηση των δοντιών, οι τιμές θα μπορούσαν να ξεκινούν από 1500 ευρώ.

Κλείστε ένα ραντεβού με κάποιον Ιατρό Invisalign, για μία πρώτη επίσκεψη. Βρείτε έναν Ιατρό Invisalign στην περιοχή σας σήμερα.

Οι νάρθηκες Invisalign μετακινούν τα δόντια εξαναγκάζοντάς τα σε ελεγχόμενες κινήσεις. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σιδεράκια, το σύστημα Invisalign όχι μόνον ελέγχει την έκταση της κίνησης ανά νάρθηκα, αλλά και τους χρόνους μετακίνησης. Επίσης, σε κάθε στάδιο, μόνον ορισμένα δόντια επιτρέπεται να μετακινούνται, σύμφωνα με το πλάνο θεραπείας Invisalign, για το συγκεκριμένο στάδιο. Έτσι συγκροτείται ένα αποτελεσματικό σύστημα άσκησης δύναμης που μετακινεί τα δόντια στην επιθυμητή θέση που έχει συνταγογραφηθεί.

Οι σχεδόν αόρατοι νάρθηκες κατασκευάζονται από ανθεκτικό θερμοπλαστικό υλικό ιατρικού τύπου, το οποίο έχει αναπτυχθεί ειδικά για το σύστημα Invisalign. Οι νάρθηκες είναι κατασκευασμένοι ειδικά για εσάς και εφαρμόζουν καλά στα δόντια σας.

Ενώ το Invisalign μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε φιλοσοφία θεραπείας, χρειάζεται ειδική εκπαίδευση. Όλοι οι ορθοδοντικοί και οι οδοντίατροι που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη θεραπεία Invisalign για τους ασθενείς τους πρέπει να λάβουν ειδική εκπαίδευση, προκειμένου να εξοικειωθούν απόλυτα με τις διάφορες προϋποθέσεις θεραπείας, προτού αρχίσουν να γίνονται δεκτές θεραπείες από το γραφείο τους. Περισσότεροι από 82.000 οδοντίατροι και ορθοδοντικοί σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη θεραπεία ασθενών με τη χρήση του Invisalign. Βρείτε έναν Ιατρό Invisalign κοντά σας.

Σύμφωνα με την εμπειρία μας, ένας Ιατρός Invisalign μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα Invisalign για τη θεραπεία της ανωμαλίας σύγκλεισης γνάθου, στην πλειονότητα των ενηλίκων και των εφήβων που θέλουν να αποκτήσουν ωραιότερο χαμόγελο. Για τους εφήβους, μιλήστε με τον Ιατρό Invisalign που χρησιμοποιείτε για να δείτε εάν το σύστημα Invisalign Teen είναι η κατάλληλη επιλογή θεραπείας για το παιδί σας.

Τα διαστήματα των επισκέψεων είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια όπως και με τα παραδοσιακά σιδεράκια, αλλά μπορούν να είναι πολύ πιο σύντομα, με μικρότερη δαπάνη χρόνου στην καρέκλα του οδοντιάτρου ή του ορθοδοντικού κατά τη διάρκεια των ραντεβού, καθώς τα σύρματα/στηρίγματα δεν χρειάζονται καμία ρύθμιση. Οι ασθενείς συνήθως επισκέπτονται τον Ιατρό Invisalign που χρησιμοποιούν κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, για να διασφαλίσουν ότι η θεραπεία προχωρά σύμφωνα με το πλάνο και για να λάβουν τα επόμενα σετ ναρθήκων Invisalign, αλλά ο Ιατρός Invisalign που χρησιμοποιείτε θα αποφασίσει με βάση τη δική σας θεραπεία.

Η συνολική διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την περιπλοκότητα της θεραπείας και γενικώς είναι ίση με τη διάρκεια της θεραπείας με τα παραδοσιακά σιδεράκια. Τυπικά, η θεραπεία διαρκεί περίπου 9 έως 18 μήνες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ιατρός Invisalign μπορεί να σας δώσει λεπτομερέστερες πληροφορίες.

Ορισμένοι μπορεί να νιώσουν προσωρινή, περιορισμένη δυσφορία για λίγες ημέρες, στην αρχή του κάθε νέου σταδίου θεραπείας, όταν φορέσουν νέο νάρθηκα. Αυτό είναι φυσιολογικό και περιγράφεται γενικώς ως αίσθημα πίεσης. Αποτελεί ένδειξη ότι οι νάρθηκες επιτελούν το σκοπό τους, που είναι να μετακινήσουν τα δόντια σας προοδευτικά, ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η δυσφορία συνήθως υποχωρεί σταδιακά σε μία-δύο ημέρες.

Ένας Ιατρός Invisalign μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα Invisalign για τη θεραπεία της χασμοδοντίας, στην πλειονότητα των ενηλίκων και των εφήβων. Συμβουλευτείτε έναν ιατρό Invisalign, για να μάθετε εάν το σύστημα Invisalign είναι κατάλληλο για σας.

Επειδή οι γέφυρες συνδέουν εφαρμοστά δύο ή περισσότερα δόντια μεταξύ τους, ασκούν σημαντική αντίσταση στην κίνηση των δοντιών. Ο Ιατρός Invisalign θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει εάν οι γέφυρες αποτελούν πρόβλημα για τη θεραπεία σας.

Οι κορώνες (οδοντικές θήκες) δεν αποτελούν συνήθως πρόβλημα για τη θεραπεία με Invisalign. Ωστόσο, μερικές φορές συγκολλώνται στα δόντια  μικρά εξαρτήματα στο χρώμα του δοντιού που λέγονται "προσαρτήματα", προκειμένου να επιτευχθούν ορισμένες μετακινήσεις. Αυτά είναι δυσκολότερο να συγκολληθούν στις κορώνες από ό,τι στα δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θέση των κορωνών πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά. Ένας Ιατρός Invisalign μπορεί να παρέχει περισσότερες συμβουλές.

Ναι. Τα κενά ανάμεσα στα δόντια γενικώς κλείνουν εύκολα με το Invisalign. Συμβουλευτείτε έναν ιατρό Invisalign, για να μάθετε εάν το σύστημα Invisalign είναι κατάλληλο για σας.

TMJ σημαίνει κροταφογναθική διάρθωση (temporomandibular (jaw) joint). Οι άνθρωποι με πρόβλημα στην κροταφογναθική διάρθρωση μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με την άρθρωση της γνάθου, ορισμένα από τα οποία ενδέχεται να επιδεινωθούν από τη χρήση συσκευών και θεραπειών όπως το σύστημα Invisalign, ενώ άλλα ενδέχεται να βελτιωθούν, να παραμείνουν ως έχουν ή ακόμα και να προκαλέσουν την επιδείνωση του προβλήματος. Για να μάθετε εάν το δικό σας πρόβλημα στην κροταφογναθική διάρθωση πρόκειται να επηρεάσει δυσμενώς τη θεραπεία, συμβουλευτείτε έναν Ιατρό Invisalign.

Η χρήση συγκρατητήρα μετά από οποιαδήποτε ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί σημαντικό βήμα, επειδή έτσι τα δόντια παραμένουν σταθερά στις νέες τους θέσεις. Αν θέλετε να παραμείνουν τα δόντια σας στην ιδανική τους θέση, είναι  καλύτερο να φορέσετε συγκρατητήρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιατρού Invisalign. Σε πολλές περιπτώσεις ο τελευταίος νάρθηκας που θα φορέσετε θα είναι και ο προσωρινός σας συγκρατητήρας, ωσότου προσδιοριστεί η επιλογή συγκράτησης που θα χρησιμοποιήσετε. Ο Ιατρός Invisalign μπορεί να σας συμβουλεύσει για τις επιλογές μακροχρόνιας συγκράτησης που έχετε στη διάθεσή σας.

Πολλοί ασθενείς που έκαναν θεραπεία με Invisalign είχαν υποβληθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν σε θεραπεία με σιδεράκια, συνήθως στα νεανικά τους χρόνια. Το σύστημα Invisalign συνήθως μπορεί να διορθώσει τη μετατόπιση που προκύπτει αφού αφαιρεθούν τα σιδεράκια, που συνήθως αναφέρεται ως υποτροπή.

Πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με συνδυασμό από σιδεράκια και Invisalign. Συμβουλευτείτε έναν Ιατρό Invisalign για να καθορίσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Όχι. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σύρματα και σιδεράκια, μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, επειδή αφαιρείτε τους νάρθηκές σας για να φάτε και να πιείτε. Έτσι, δεν χρειάζεται να περιορίσετε την κατανάλωση οποιωνδήποτε από τα αγαπημένα σας φαγητά και σνακ. Επίσης, είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μετά από κάθε γεύμα και προτού φορέσετε και πάλι τους νάρθηκές σας, για να διατηρήσετε σωστή στοματική υγιεινή.

Πρέπει να φοράτε τους νάρθηκες συνέχεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τους βγάζετε μόνο όταν τρώτε, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας και όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα στην ομιλία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τις παραδοσιακές ορθοδοντικές συσκευές, υπάρχει μία περίοδος αρχικής προσαρμογής του ασθενή στο να έχει κάτι νέο μέσα στο στόμα του.

Το κάπνισμα αποθαρρύνεται όσο φοράτε τους νάρθηκες, επειδή υπάρχει πιθανότητα να κηλιδωθούν ή να αποχρωματιστούν οι νάρθηκες.

Το να μασάτε τσίχλα ενόσω φοράτε νάρθηκες δεν συνιστάται, γιατί η τσίχλα μπορεί να κολλήσει στους νάρθηκες. Συνιστάται να αφαιρείτε τους νάρθηκες για όλα τα γεύματα και τα σνακ.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίζετε τους νάρθηκές σας είναι να τους βουρτσίζετε και να τους ξεπλένετε με χλιαρό νερό, καθώς και να χρησιμοποιείτε τους κρυστάλλους καθαρισμού Invisalign Cleaning Crystals ή τα ειδικά δισκία καθαρισμού. Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και προτού φορέσετε και πάλι τους νάρθηκές σας, για να διασφαλίσετε τη σωστή υγιεινή.

Είναι κατάλληλο για σας το σύστημα Invisalign;

Είναι κατάλληλο για σας το σύστημα Invisalign; Μάθετε

Ιστορίες για χαμόγελα

Ιστορίες για χαμόγελα Δείτε τα βίντεο

Ιατροί Invisalign στην περιοχή σας

Ιατροί Invisalign στην περιοχή σας Βρείτε έναν τοπικό ιατρό Invisalign